Mahir-oszlopok bontása: a főváros emberei nyertek

DBZOL20160102007
2016.01.02. 12:57 Módosítva: 2016.01.02. 15:00
Nem teljesítette a Simicska Lajos tulajdonában lévő Mahir Cityposter Kft. a főváros ultimátumát, nem bontotta le december 31-ig a köztéri hirdetőoszlopait, kitört a háború újabb csatája.

A Simicska-Orbán-háborúban az év végén újabb fejezetet nyitott a főváros: karácsony előtt rendkívüli közgyűlést hívtak össze, hogy módosítsák a közterületek használatáról szóló rendeletet.

Elvittek 13 oszlopot

A nap végére a főváros cége 13 oszlopot távolított el a közterületekről. A Mahir őrei ugyan mindenhol megpróbálták megakadályozni a munkálatok megkezdését, de a Budapest Közút Zrt. munkásait nem hatották meg. A Mahir rongálásért feljelentést tett, és mindenhova kihívta a rendőrséget. A hatóság jegyzőkönyvet vett fel, és igyekezett moderálni a két fél között.

A módosítással az ünnepeket is beleszámítva egyetlen hetet adtak a Mahirnak, hogy elbontson mintegy 700 reklámoszlopot. A döntés szerint ha a Mahir 2015. december 31-ig nem szereli le oszlopait, akkor azokat a cég költségére el fogják végeztetni.  

Bontják és elszállítják Simicska reklámoszlopait Budapesten
Információink szerint a főváros annyira bekeményített, hogy már szombaton, január 2-án nekiállt, hogy saját cégével takarítsa el az objektumokat.

Úgy tudjuk, hogy a Budapest Közút Zrt. emberei délelőtt először a Soroksári út környékén bontottak le, és vittek el néhány oszlopot, és a belváros felé közelítve akarják folytatni a munkát. A bontás megkezdéséről nem értesítették a Mahirt.

A reklámcég azonban nem akarja annyiban hagyni a dolgot: őrzővédő céggel védi meg a meglévő, darabonként 1 milliós értékű oszlopait.

Magyar György, a Mahir Cityposter jogi képviselője az Indexnek elmondta, hogy a cég jogos önhatalommal fogja megvédeni a saját tulajdonát.

Az ügyvéd szerint ez olyan eset, mint amikor valakinek az utcán lekapják a válláról a táskáját, és jogosan megpróbálja visszaszerezni.

A főváros ugyanis jogellenesen akarja eltüntetni az oszlopokat, hiszen a közgyűlési döntést a Mahir bíróságon megtámadta, a tárgyalás január 11-én lesz. A Mahirnek 25 éves szerződése volt, amit decemberben, csak 10 év letelte után „mondvacsinált indokokra hivatkozva felmondtak”. 

Magyar György azt is közölte, hogy bírósági úton kérték a Budapest Közút Zrt. eltiltását a jogellenes magatartástól, azaz a bontásoktól. A levelet a főváros és a cég is megkapta. Ebben figyelmeztették a feleket, hogy a bontásnak büntetőjogi és kártérítési következményei is lesznek.

Az ügyvédi levélből a Mahir őrzővédői is kaptak, ezzel felfegyverezve várják a főváros embereit. Magyar megerősítette, hogy az őrzővédők figyelik az összes mahiros oszlopot, és arra kaptak megbízást, hogy

fizikailag is akadályozzák meg a bontási munkák megkezdését.

Az ügyben kerestük telefonon Szűcs Somlyó Mártát, Tarlós István főpolgármester sajtófőnökét, de nem volt elérhető. S. Durdon Marianna, a Közterület-felügyelet sajtóreferense azt mondta, írásban küldjük el kérdéseinket. Várjuk a választ. 

A fővárosi közgyűlés szeptemberben szavazta meg, hogy egyoldalúan szerződést bont Simicska Lajos reklámcégével, a Mahir Cityposter Kft.-vel, és elbontatja a budapesti közterületekről mind a 761 hirdetőoszlopát. A Kocsis Máté által készített előterjesztés szerint az ok hivatalosan az volt, hogy a cég nem teljesítette kötelezettségeit, és a szerződés amúgy is hátrányos volt a fővárosra nézve. A Mahir már akkor jelezte, perelni fog. A karácsonyi rendkívüli közgyűlést azért kellett összehívni, hogy szavazzanak a bontás azonnali megkezdéséről.